In acest articol vei afla ce sunt varfurile de consum, curentul rotorului blocat si de ce acestea sunt esentiale in calcularea corecta a necesarului tau de putere cand alegi un generator de curent electric.
Curentul electric emis de generator de curent
Nu de putine ori clientii ne intreaba: Dar generatorul asta chiar scoate 5kW ?
O intrebare care cel putin pentru cateva momente ni se pare ciudata. De ce ar declara un producator serios de generatoare de curent electric ca un produs genereaza 5kW cand acesta nu face acest lucru ? La urma urmei suntem in Uniunea Europeana si ANPC-ul este omniprezent si pregatit pentru a penaliza orice lipsa de conformitate.
Apoi vine continuarea: Domnule, am cumparat un generator de 8kW si nu imi ducea nici un motor de 2kW !
In acel moment realizam instantaneu ca nu a fost luat in calcul curentul rotorului blocat sau varful de consum.
Ce sunt varfurile de consum la generatorul electric
Vom explora mai jos ambii termeni:
Varfurile de consum se refera la puterea electrica maxima utilizata de un consumator sau de un sistem de consumatori in timpul functionarii acestuia / acestora.
Un consumator poate avea un necesar de putere nominal de 2kW, dar cu un varf de putere utilizata de 10kW sau mai mult.
Sa ne gandim pentru un moment la mersul cu bicicleta pe o suprafata nivelata. Puterea cu care noi pedalam odata ajunsi la "viteza de croaziera" este puterea nominala. Dar acum sa ne gandim cata putere este necesara pentru a porni de pe loc si pentru a accelera la viteza de croaziera dorita. Avem nevoie de mult mai multa putere pentru a porni de pe loc si pentru a accelera. Odata ajunsi la viteza dorita efortul in pedalare se reduce semnificativ.
Un motor electric se comporta intr-o maniera similara. Puterea necesara pentru a porni de pe loc este mult mai mare in comparatie cu puterea necesara pentru a mentine turatia dorita. Asadar putem presupune cu mare siguranta ca un motor de 2,2kW va consuma mult mai multa energie electrica la pornirea de pe loc. Ca regula generala motoarele electrice consuma de 3-8 ori mai mult curent la pornire decat in mers.
Reguli generale pentru generatoarele electrice
Reguli generale:
- Pe consumator este inscrisa valoare nominala de consum (valoarea consumata dupa pornirea de pe loc)
- Varful de consum apare in general scris doar in cartea tehnica a consumatorului
- Varful de consum apare in general la motoare electrice si pompe, dar exista si alti consumatori care au varfuri de consum
Cum calculezi puterea echipamentului
Pentru a calcula puterea necesara pentru pornirea unor echipamente putem sa:
- apelam la manualul de utilizare al echipamentului pe care dorim sa il utilizam si sa aflam puterea de pornire necesara
- sa aflam valoarea LRT (explicata mai jos) din datele tehnice ale consumatorului si sa multiplicam valoarea nominala cu LRT pentru a obtine curentul necesar de pornire
- sa facem estimari (ideal sa apelam la electricieni calificati pentru a face aceste estimari)
Ce este Curentul Rotorului Blocat
LRT (locked rotor current) Curentul Rotorului Blocat / Stationar
Când un motor este pornit, acesta trece printr-o creștere inițială a curentului pe măsură ce depășește inerția rotorului staționar și începe să accelereze. Această supratensiune este cunoscută sub numele de curent cu rotorul blocat. Este curentul maxim pe care îl va consuma un motor în aceste condiții și este important pentru determinarea solicitărilor electrice și mecanice asupra motorului în timpul pornirii.
Curentul cu rotorul blocat este de obicei mai mare decât curentul normal de funcționare al motorului deoarece, în timpul pornirii, motorul trebuie să depășească inerția rotorului, frecarea și orice rezistență la mișcare. Curentul mare este necesar pentru a genera cuplul necesar pentru a rupe inerția și a pune motorul în mișcare.
Curentul rotorului blocat este adesea exprimat ca un multiplu al curentului la sarcină maximă al motorului. De exemplu, un motor poate avea un curent de rotor blocat de 6 până la 8 ori curentul său de sarcină completă în timpul pornirii. Producătorii furnizează aceste informații în specificațiile motorului pentru a ajuta la alegerea corectă a motorului și la proiectarea sistemului. Alteori valoarea LRT este exprimata in amperi sau W.
Exemple de calcule pentru necesarul puterii electrice
Cateva exemple de calcul de putere necesara:
Un motor de 1kW cu LTR de 6 va consuma 6kW la pornire. (1 x 6 = 6)
Un motor de 2,2kW cu LTR de 7 va consuma 13.2kW la pornire. (2.2 x 7 = 13.2)
O pompa de 4kW cu LTR de 5 va consuma 20kW la pornire (4 x 5 = 20)
O pompa de X kW cu LTR de 70A (la tensiune de 230V) va consuma 16,1kW la pornire. (70A x 230V = 16,100W)
O pompa de Y kW cu LTR de 50A (la tensiune de 400V) va consuma 20kW la pornire. (50A x 400V = 20,000W)
Puterea mare este in general utilizata pentru o perioada foarte scurta de timp, in general timp de sub o secuda, dar aceasta nu este o regula.
Comentarii