Tot ce trebuie sa stii inainte de a cumpara un compresor de aer.

  1. Ce este un compresor de aer ?
  2. Ce este debitul de aer ? 
  3. Ce tipuri de compresoare de aer exista ?
  4. Ce este presiunea ? 
  5. Criterii de alegere a compresorului de aer
  6. Butelia compresorului de aer

In urma citirii si intelegerii acestui articol vei fi suficient de bine informat pentru a putea lua o decizie buna in privinta achizitionarii unui compresor de aer. 

Ce este un compresor de aer ?

Un compresor de aer este un dispozitiv electro-mecanic care crește presiunea aerului prin reducerea volumului acestuia (comprimarea aerului). Acesta funcționează prin aspirarea aerului atmosferic, comprimarea lui într-o cameră și apoi eliberarea aerului comprimat într-un rezervor sau direct în reteaua pneumatica pentru a fi utilizat ulterior. Compresoarele de aer sunt utilizate într-o gamă largă de aplicații industriale, comerciale și casnice.

Ce este debitul de aer ? 

Debitul de aer este volumul de aer exprimat in Litri sau Metri Cubi ( 1 mc = 1000 L ) aspirat sau furnizat intr-o unitate de timp exprimata in general in minut sau ora. Pe CRIANO.com debitele compresoarelor sunt exprimate in Litri / minut

Debitul de aer este probabil cel mai important criteriu in alegerea compresorului potrivit. Asadar este esential a se calcula debitul necesar (cat aer consumati) inainte de a incepe cautarea compresorului potrivit. 

Calcularea debitului necesar se face adunand consumurile de aer. Fiecare scula pneumatica ar trebuii sa aiba un debit consumat specificat in fisa tehnica; acel debit se aduna in momentul in care functioneaza mai multe scule simultan. Cea mai mare suma obtinuta trebuie considerata debitul maxim utilizat. 

Dupa ce stii debitul maxim consumat trebuie sa stabilesti daca vei avea nevoie de acel debit ocazional sau in regim continuu. 

Atentie ! In cazul compresoarelor cu piston debitul aspirat de aer nu este egal cu debitul furnizat - de aceea e imporant sa distingeti intre debit refulat (furnizat) si cel aspirat. Puteti citi in detaliu diferenta dintre cele doua debite in articolul "Cum alegi compresorul (cu piston) potrivit?" Debitul furnizat (cel util) este in general aprox. 75% din debitul aspirat. Producatorii in general exprima debitul aspirat si nu cel furnizat. 

In cazul compresoarelor cu surub debitul enumerat in descriere este debitul de aer furnizat. 

Ce tipuri de compresoare de aer exista ?

Principalele doua tipuri de compresoare de aer sunt: compresor de aer cu piston si compresor de aer cu surub.

Daca doresti sa citesti in detaliu despre diferenta dintre cele doua iti recomandam articolul nostru " Care este diferenta dintre un compresor cu surub si unul cu piston ?

Concluzia este urmatoarea: compresoarele cu surub sunt in general utilizate acolo unde exista nevoie de un debit mare si constant de aer. 

Pentru aplicatii in industrie si/sau domeniul auto se utilizeaza atat compresoare cu piston cat si compresoare cu surub.

Pentru aplicatii in constructii si/sau casnic se utilizeaza in general doar compresoare cu piston. 

compresor de aer cu piston fara uleicompresor aer cu surub

Daca ai un consum de aer constant ar fi bine sa te orientezi spre un compresor de aer cu surub - daca bugetul nu iti permite si te orientezi spre un compresor cu piston asigura-te ca regimul sau de lucru permite consumul dorit de tine, altfel risti o uzura prematura a compresorului. 

Ce este presiunea ? 

Practic presiunea este o forta aplicata pe o anumita suprafata. 

Presiunea atmosferica standard este considerata 101.325 Pascali ....deci "o atmosfera" = 101,325 Pascali

Pentru a simplifica lucrurile in general 1 bar este definit ca 1 atmosfera ... 1 bar = 100 pascali ... 

Cu cat presiunea este mai mare, cu atat aerul comprimat exercita o forta mai mare asupra suprafetelor cu care intra in contact. 

Presiune mai mare = forta mai mare. 

In general compresoarele cu piston ofera o presiune de 8 sau 10 bar, iar cele cu surub ofera o presiune intre 8 si 13 bar -> Bineinteles aici vorbim de aplicatii generale si nu de aplicatii speciale unde presiunile pot creste semnificativ. 

Criterii de alegere a compresorului de aer

Noi recomandam alegerea sa fie facuta tinand cont de necesarul tehnic.

1) Debitul necesar 2) Presiunea necesara 3) Caracteristicile necesare ale aerului (cat de filtrat sa fie) 

Doar dupa cunoasterea necesarului de debit si de presiune se pot stabili restul detaliilor mai putin importante precum volumul buteliei.

Butelia compresorului de aer

Cea mai comuna greseala facuta in alegerea unui compresor de aer este orientarea exclusiva dupa marimea / volumul buteliei. 

De multe ori clientul se gandeste ca cu cat e mai mare butelia cu atat este mai performant compresorul, dar adevarul este foarte departe de aceasta logica. Putem avea un compresor cu o butelie de 150L mult mai puternic decat un compresor cu butelie de 270L. 

Considera butelia ca pe o mica rezerva si nu ca pe sursa principala de aer. Ansamblul de motor-pompa este sursa principala de aer, nu butelia. 

compresor 24 litricompresor 50 litricompresor 100 litri

Asadar porneste calculandu-ti necesarul de aer - dupa ce ai obtinut necesarul devine foarte usor sa gasesti compresorul potrivit folosind filtrele prezente in pagina de categoria a compresoarelor. 

Comentarii

Produse de comparat (/5)